Apparaten bouwen op atomaire schaal: 

de ruimtelijke revolutie

04/02/2021

TU/e-onderzoekers en bedrijven bundelen hun krachten voor de verdere ontwikkeling van een gevestigde fabricagetechniek waarmee materialen atoom voor atoom worden opgebouwd voor gebruik in beeldschermen, batterijen en zonnepanelen. Waarschijnlijk lees je dit artikel op een apparaat dat microchips bevat, die op hun beurt miljoenen transistors bevatten. 


Het plaatsen van deze componenten ter grootte van een nanometer in microchips is alleen mogelijk met nauwkeurige fabricagetechnieken zoals atomic layer deposition (ALD). Maar om deze atoom-voor-atoom-opbouwtechniek te gebruiken voor het maken van apparaten op grotere schaal, zoals beeldschermen en zonnecellen, heeft ALD een upgrade nodig; een ruimtelijke, om precies te zijn. TU/e-onderzoekers Bart Macco en Erwin Kessels willen, in samenwerking met tal van bedrijven, deze 'ruimtelijke ALD' naar een hoger plan tillen. Maak je klaar voor de ruimtelijke revolutie. 


Voor een volledige weergave van dit artikel: https://www.tue.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/04-02-2021-apparaten-bouwen-op-atomaire-schaal-de-ruimtelijke-revolutie/